O DRUŠTVU

“Dostop do psiholoških in zdravstvenih storitev je pogosto pogojen s prihodkom in zaposlitvenim statusom, obenem pa so marsikdaj čakalne vrste za psihologa predolge. Psihološke storitve bi morale biti dostopne prav vsakomur, ne glede na status ali finančno stanje.

Človeku, ki se nahaja v stiski, marsikdaj pomaga že tolažilna beseda, rahla spodbuda in zavedanje, da vedno obstaja pot iz stiske ter da je nekomu mar za to, kar prestajamo. To je bil tudi povod za ustanovitev društva, ki bo preko spleta nudilo brezplačno in anonimno psihološko svetovanje ljudem v stiski. ”

Anja Goršek, predsednica in soustanoviteljica društva

 

Zgodovina društva

Društvo za psihološko svetovanje Kameleon je prostovoljno, nevladno, samostojno, izobraževalno in nepridobitno združenje, ki deluje v dobro otrok, mladostnikov, odraslih, starejših, staršev in družin. Delovanje društva temelji na načelih enakopravnega in prostovoljnega združenja članov ter na načelih javnega dela. Ustanovljeno je bilo leta 2010, in sicer so ustanovni člani Anja Goršek, Darko Mihael Čibej in Irena Špan.

Osnovni namen društva je nuditi brezplačno internetno psihološko svetovanje otrokom, mladostnikom, odraslim in starejšim v stiski in organizacija prireditev za ozaveščanje javnosti o pomembnosti duševnega zdravja.

Svetovalci so prostovoljci različnih starosti, različnih smeri študija in zaposlitve, ki imajo izkušnje na področju svetovanja ljudem v stiski in so za to ustrezno usposobljeni.

Svoje poslanstvo opravljamo na celotnem območju Republike Slovenije.

Društvo dosega svoj namen z naslednjimi dejavnostmi:

  1. S psihološkim svetovanjem preko interneta.
  2. Z organiziranjem prireditev in srečanj.
  3. Z organiziranjem humanitarne pomoči.
  4. Z razvijanjem prostovoljnega in socialno preventivnega dela.
  5. Z zagotavljanjem različnih oblik kakovostnega preživljanja prostega časa.
  6. Z zagotavljanjem počitniških programov.
  7. Z organiziranjem različnih oblik kakovostnega preživljanja prostega časa.

 

VEČ O DRUŠTVU

+ Društvo za psihološko svetovanje Kameleon je bilo ustanovljeno decembra 2010. Od takrat dalje deluje tudi naša spletna svetovalnica, ki temelji na brezplačnem psihološkem svetovanju preko interneta. Že šesto leto nam tedensko mnogi od vas zaupate osebne stiske, naši svetovalci (psihologi, zdravnica in ostali usposobljeni strokovnjaki) pa vam kar se da vestno odgovarjajo in svetujejo. Društvo deluje na povsem prostovoljni ravni in nihče od sodelujočih za svoje delo ne prejema plačila.

+ Spletni portal www.svetovalnicakameleon.si je projekt Društva za psihološko svetovanje Kameleon in v sedanji obliki deluje od novembra 2011. V tem času smo objavili 513 prispevkov v 84 različnih kategorijah, mesečno pa imamo kar nekaj tisoč obiskov. Naši obiskovalci so do zdaj skupno prelistali preko 30 000 objav na spletni strani.

+ Prispevke pripravljamo posebej za otroke, mladostnike, odrasle in starejše, v kategoriji “Splošno” pa so združene teme, ki presegajo starostne okvirje in so zanimive za vse. S prispevki želimo odgovoriti na najpogosteje zastavljena vprašanja v svetovalnici, obenem pa nuditi na tak način nasvete za najrazličnejše osebne stiske.

+ Smo učna baza za študente psihologije Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze v Kopru. Sodelujemo tudi s Fakulteto za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda.

+ Da bi si uporabniki lahko med seboj izmenjavali mnenja in izkušnje ter sledili aktivnostim, se društvo nahaja tudi na socialnih omrežjih. Število uporabnikov se iz dneva v dan povečuje.

+ V okviru društva izvajamo že več let tradicionalen humanitarni dogodek “Narišimo nasmeh na obrazih otrok“. Tako smo obdarili že več kot 2500 otrok iz vse Slovenije in jim polepšali predpraznični čas. Več o projektu. .

+ V sodelovanju z Dijaškim domom Ivana Cankarja smo nudili brezplačno psihološko svetovanje v živo za mlade odrasle skozi vse leto 2015.

+ V sodelovanju z javnim zavodom Mladi zmaji smo izvedli projekt v Četrtnem mladinskem centru Bežigrad. Izvedli smo sklop delavnic na temo “Kaj razlikuje priljubljene vrstnike od ostalih – Trening socialnih spretnosti“.

+ Skupaj z “Nevidnim lepilom” smo izvedli prvo pogovorno skupino na temo partnerskih odnosov.

+ Projekt “Doba modrosti”. Skupaj s prostovoljci smo obiskovali starejše občane ter z njimi opravljali intervjuje o spominih in prigodah iz njihove preteklosti. Projekt se je osredotočal na spreminjanje miselnosti mladih.

+ Programsko partnerstvo na mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta. Na sejmu smo predstavili “Igro modrosti”, s katero zbližujemo znanja različnih generacij. Tokrat smo se predstavljali v otroškem kotičku, kjer so naši najmlajši lahko napisali “Pismo ljubljeni osebi” ter ga v sodelovanju s Pošto Slovenije tudi odposlali, barvali smo risbico našega Kameleona v skladu s tem, kako smo se počutili in podobno.

+ Sodelovali smo na Dnevu aktivnega staranja, ki je potekal kot uvod v Evropsko leto medgeneracijskega sodelovanja in aktivnega staranja. Na dogodku so visoki predstavniki politike, vlade, nevladnih organizacij, stroke ter različnih generacij prisotne seznanili s pogledi različnih deležnikov na soočanje z demografskimi spremembami, vzporedno pa je potekal tudi zanimiv kulturni program.

+ Organizirali smo izdelovanje pustnih mask ter se skupaj s prostovoljci v izdelanih maskah tudi udeležili Litijskega pustnega karnevala.

+ Vodstvo Društva za psihološko svetovanje Kameleon se redno udeležuje različnih izobraževanj, saj se zavedamo odgovornosti, ki jo s seboj prinaša vodenje društva na tako visoki ravni.

+  V okviru Tedna vseživljenjskega učenja smo izvedli brezplačno delavnico z naslovom “Trening socialnih veščin”. Udeležence smo seznanili s pravili uspešnega komuniciranja, kako se z učinkovito komunikacijo izogniti marsikateremu konfliktu ter različnimi tehnikami komuniciranja, ki ljudi zbližujejo in povezujejo.

+ Sodelovali smo na 13. festivalu prostovoljstva z naslovom “»Nikoli pre(malo) stari za prostovoljstvo”.

+ Soorganizirali smo dogodek imenovan “Družimo se”. Prireditev je potekala v sodelovanju z  Dnevnim centrom aktivnosti za starejše Bežigrad, študentkami  Fakultete za socialno delo Ljubljana, Javnim zavodom Mladi zmaji  in mladimi prostovoljci. Izvedli smo delavnice, igre ter pomagali starejšim, vse to pa je spremljal pester kulturni in zabavni program.

+ Športni del ekipe Svetovalnice Kameleon se skupaj s prostovoljci udeležuje tudi mnogih športnih prireditev, saj podpiramo slogan “Zdrav duh v zdravem telesu”. O vplivu rekreacije na telesno in duševno počutje se vse več govori, sami pa se s to problematiko tudi aktivno  soočamo. Tako se Kameleoni udeležujemo mnogih športnih prireditev, med njimi že drugo leto zapored “Teka trojk”, “Maratona Franja”, “Kolesarskega izleta iz Ljubljane v Metliko” in nekaterih drugih.

 

Vljudno vabljeni vsi, ki bi želeli sodelovati pri naših aktivnosti ter tudi tisti, ki želite tako ali drugače podpreti naše delo ter uresničevanje poslanstva društva. Brez vseh vas nam ne bi uspelo, zato se na tem mestu zahvaljujemo vsem prostovoljcem, donatorjem, sponzorjem, strokovnjakom, organizacijam ter drugim, ki nas pri uresničevanju sanj podpirate. Hvala!